Šalpos senatvės ir šalpos negalios pensijos mokamos ir dirbantiesiems

pinigai1Šalpos senatvės pensijas nuo rugsėjo gali gauti vis dar dirbantys žmonės ir jau pensinio amžiaus sulaukę asmenys. Taip pat atnaujintas ir šalpos negalios pensijų mokėjimas visiems negalią turintiems ir dirbantiems asmenims.

Jeigu šalpos pensija buvo paskirta, bet jos mokėjimas sustabdytas pradėjus dirbti, dėl šių pensijų mokėjimo atnaujinimo žmonėms atskirai kreiptis nereikia, jos bus mokamos be atskiro prašymo. Jeigu šalpos pensija iš viso nebuvo paskirta, reikės kreiptis į Sodros teritorinį skyrių pagal gyvenamąją vietą ir pateikti prašymą dėl šios pensijos skyrimo. Pensijos už rugsėjį bus išmokėtos spalio mėnesį.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Vytauto Šilinsko, žmonėms, norintiems ir galintiems dirbti, nebereikės rinktis tarp darbo ir šalpos pensijos.

„Siekiame, kad žmonės galėtų dirbti ir užsidirbti, jei tik leidžia sveikata ir galimybės, nestinga noro, neprarandant teisės į jiems priklausančią šalpos pensiją“, – teigia V. Šilinskas.

Remiantis Sodros 2024 m. I ketvirčio duomenimis, šalpos išmokas gauna 63 tūkst. asmenų, iš kurių – daugiau nei 45 tūkst. asmenų mokama šalpos negalios pensija, vidutinė išmoka siekia 301 eurą.

Tuo metu, šalpos senatvės pensiją, kaip rodo duomenys, gauna daugiau nei 11 tūkst. asmenų (vidutinė išmoka 195 eurai).

Šalpos pensijos mokamos asmenims, neturintiems teisės gauti socialinio draudimo ar valstybinių pensijų arba gaunantiems mažesnio dydžio pensijas nei nustatytoji šalpos pensija.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad kita dalis svarbių pakeitimų, paliesiančių asmenis su negalia, įsigalios nuo Naujųjų – visiems gavėjams šalpos negalios pensijų dydžiai bus suskirstyti kas 5 netekto dalyvumo procentus, šalpos pensijos negalią turintiems asmenims bus skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta. Šiuo metu žmonės, kuriems nustatytas 45-55 proc. dalyvumo lygis jau sulaukus 24 metų amžiaus, apskritai teisės gauti šalpos pensijos neturi.

Budas.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode